sábado, 14 de mayo de 2011

ESPAI JOVE... JÓVENES EN ACCIÓN - Entrevista a Oriol Julià, Técnico de Juventud y responsable del Espai Jove-

El Espai Jove, será o debe ser, sin duda un espacio de referencia para la juventud sitgetana. Incluso si los jóvenes, como casi todos los sectores que son susceptibles de ser instrumentalizados, suponen todo un desafío para la sociedad del “hoy”, en el trabajo del día a día resulta apasionante estar cerca de los que sin duda, son la bisagra que posiciona a nuestra sociedad frente al futuro.
Por ello, promover su participación, fomentar y dar a conocer sus procesos creativos desde sus propias expectativas, asombrarte con su capacidad de gestión y autogestión, estimular entre ellos el emprendimiento… en definitiva, favorecer su empoderamiento, es una obligación de la sociedad para obtener un futuro de calidad en nuestra Vila y por doquier.

Oriol Julià Carbonell, tècnico de Juventud de Sitges i responsable del Espai Jove, es el cabeza visible para la articulación de este proyecto. Gracias por atenderme.
Blog- Oriol ¿qué es, qué pretende ser y en qué se diferencia el Espai Jove de otros espacios de similar naturaleza?
L’Espai Jove és un equipament destinat a la joventut sitgetana, Així de senzill i així de complicat alhora. Primer de tot és una demanda històrica de la societat civil sitgetana, tant de pares, com de professionals, com dels mateixos joves. Sempre que des de la regidoria de Joventut hem preguntat a la gent jove les seves prioritats alhora de desenvolupar polítiques de joventut, la necessitat d’un equipament juvenil ha estat reclamat com una necessitat prioritària. L’Espai Jove ha de ser un lloc des d’on es vetlli per la millora de la qualitat de vida dels joves, se’ls ajudi en el seu procés d’emancipació i se’ls permeti explotar al màxim del seu moment vital. Informació, formació, oci, creativitat, coneixement, intercanvi d’experiències, gestió, inclusió, cooperació, responsabilitat… són paraules que ens agradaria que estiguessin en l’esperit d’aquest nou equipament. També hem mirat molt que sigui un lloc estètic, còmode i pràctic on els joves s’hi trobin a gust, hem estat molt a sobre de l’obra per pol·lir detalls que creiem importants.
No crec que aquest projecte sigui molt diferent d’altres projectes similars, simplement és el nostre repte i ens fa molta il·lusió, està situat a Sitges i per tant estarà imbuït de totes les peculiaritats d’aquest poble i de la seva gent.

Blog - Inquietudes + necesidades es el binomio que representa a nuestros jóvenes de hoy ¿Cómo enfocáis este binomio desde l’Espai Jove?
L’Espai Jove serà un lloc on s’escoltaran les inquietuds de la gent jove i on esperem que es puguin dur a terme i els puguem acompanyar en la resolució d’aquestes inquietuds. L’Espai Jove és seu i se l’han de fer seu. Des de la regidoria podem proposar, guiar, gestionar… però volem que siguin els joves els que decideixin què passa a l’Espai Jove, això és un procés que vol temps. També oferim serveis per cobrir necessitats, sobretot em temes de formació i informació. Hi haurà un Punt d’Informació Juvenil i també oferirem assessorament personalitzat.

Blog - Espai Jove es un espacio de gestión pública, ¿cómo asumirán su parte de responsabilidad en la gestión los jóvenes que participen de esta experiencia?
La gestió es farà des de l’administració i els joves podran opinar i proposar tot el que vulguin. Volem crear un Fòrum de l’Espai Jove que es convocarà periòdicament on participin els agents més implicats i actius, que poden ser tant associacions juvenils com gent Jove a nivell particular. La confiança és bàsica, ja que, entre d’altres coses, hi ha alguns serveis de l’Espai Jove, com els bucs d’assaig i la sala de reunions, que els joves podran utilitzar quan l’equipament estigui tancat. Aquest és el model de gestió que, de moment, hem triat. Més endavant potser podem parlar de cogestió.

Blog - Complejidad en el Espai Jove: Jóvenes, participación y diversidad en los dos sentidos más extendidos de la palabra, en tanto que estamos en una sociedad plural –diversidad en sus orígenes culturales-, y en tanto que multitud de identificaciones en la manera de expresarse: jóvenes skaters, jóvenes street-dance o raperos, jóvenes videogames, jóvenes grafiteros, jóvenes botellón, jóvenes bmx, jóvenes rávers, emos o candys, jóvenes solidarios, jóvenes 2.0, jóvenes pandilleros… y por qué no, jóvenes gnósticos… estimulante esta complejidad, pero nada fácil…
A l’Espai Jove hi cap tothom i precisament en aquesta varietat i diversitat hi ha la riquesa, no volem que ningú s’apropiï de l’Espai, però tampoc que ningú en quedi exclòs. Tenim un reglament intern, que entre altres coses parla de respecte, mentre es compleixi, tothom serà benvingut.


Blog - Hay un tema que nos interesa a todos, bueno, al menos a mi en particular. Existen algunas carencias a la hora de enfocar el factor liderazgo entre la juventud. Los procesos de identificación del líder son bien diferentes entre los grupos de jóvenes de hoy frente a la forja de personalidades que lideren nuestro futuro. Es sin duda, una responsabilidad social ¿Qué puede hacer el Espai Jove en este sentido?
Jo crec que oferint espais de diàleg, d’intercanvi i de coneixement ja estàs contribuint en aquests processos de que tu parles. Nosaltres podem contribuir a l’adquisició d’un cert esperit crític, després, els processos identificatius dels joves són diversos i complexes, podem oferir un model, que és el nostre i que com he dit, es basa en la confiança, el respecte, la col·laboració, etc.

Blog - Hablemos del equipamiento. ¿Qué encontrarán los jóvenes de la Vila en el Espai Jove?
A mi m’agradaria que els joves visquin l’Espai Jove com un lloc de referència on passen coses interessants. Estaria bé que els serveis que nosaltres proposem, es vegin modificats per l’ús que els joves els volen donar. Una cosa és l’espai físic i el servei que es proposa i l’altre què, com i perquè passen les coses.
De totes maneres i concretant, a l’Espai Jove hi ha dos bucs d’assaig, per grups de joves o solistes que no tinguin lloc on assajar; una sala de reunions que anomenem laboratori d’idees i que es cedeix a entitats o grups de joves però que es pot fer servir per fer treballs en grup o per altres coses. Un Punt d’Informació Juvenil associat a un despatx per oferir assessoraments més personalitzats en cas necessari i en el que es pot trobar informació sobre estudis, mobilitat europea, ofertes i sortides laborals, sexualitat, drogodependències, habitatge, etc. Tres sales polivalents per fer xerrades, cursos, tallers, espectacles de petit format i on en època d’exàmens s’ubiquen les aules d’estudi. I finalment un punt de trobada per xerrar, jugar i passar una estona, perquè això també forma part de la socialització. Hi haurà màquines de vènding i podràs fer un cafè o un refrescs tranquil·lament xerrant amb els amics.

Blog - El Espai Jove ya se inauguró el pasado mes de marzo ¿cuándo está prevista la total apertura del espacio?
En aquests moments l’Espai Jove ja està funcionant tot i que encara no està a ple rendiment, estem a punt d’instal·lar el wifi a tot l’edifici perquè els joves puguin venir i connectar-se amb els seus portàtils i falta encara alguna cosa de mobiliari, però ho anirem fent així que puguem. L’horari que hem triat crec que és força ampli. Els matins està oberts dimarts i dijous de 10 a 14 hores i totes les tardes de dilluns a divendres de 17 a 21.30h i els dissabtes de 17 a 22 hores. La persona referent de l’Espai és l’Estel, que és la cara visible i qui està al peu del canó.

Blog - ¿pueden los jóvenes lanzar ya sus propuesta al Espai Jove?. Si es así, ¿dónde y a quién tienen que dirigirse y mediante qué procedimiento?
Tothom que vulgui acostar-se  a l’Espai i fer propostes serà benvingut, crec que val la pena passar encara que sigui per donar-hi un cop d’ull. El lloc és molt agradable i té una gran pineda que l’envolta que el fa molt especial, està alhora apartat però a prop del centre neuràlgic de Sitges. Qui tingui idees i propostes que passi a parlar amb nosaltres en l’horari que t’he dit i xerrarem una estona, aquest és el primer pas.

Blog - ¿puedes adelantarnos algo de la primera programación?
Estem treballant de cara a l’estiu i no hi ha res segur però els cursos de teatre de La fàbrica de Sabates i el de cinema del Taller de Cinema els farem a l’Espai Jove. També es programarà un curs de fotografia, un noi que toca amb els seu grup als bucs d’assaig s’ha ofert per fer un taller de cajón, també tenim programat un curs intensiu per treure’s el títol de monitor en el lleure cara a finals de juny i principis de juliol. Es poden fer moltes coses però anirem poc a poc, també entenem que és un projecte en que cal treballar-hi a fons des d’ara mateix però que cal consolidar a llarg termini.

Oriol, muchas gracias por atender a Sitges D.C. (Distrito Cultural). Espero que toda la información que aportas sea suficientemente clarificadora, especialmente para nuestros lectores más jóvenes, y mucho éxito en este proyecto tan necesario y reclamado en Sitges.
Entrevista realizada por Lola Cañete
THALASA Gestión Cultural y Comunicación

No hay comentarios:

Publicar un comentario en la entrada